Sunday, February 20, 2011



"Ada malaikat menyulam jari labah-labah benang di tembok Kraton Putih.."




S.e.n.t.u.l.
Selasa
12 Rabiul Awal 1432
15 Februari 2011
1900 hrs..


Seharian duk kat rumah, kaki ni perlu dipaksa bergerak, kasi longgar sikit sendi. Mengeluh. Mana mau pigi? KLCC? Pavy? Sogo? Lembah Tengah? Sunway Piramid? Pusing2 ke situ gak, KL sudah menjadi tempat yg membosankan...?

“Bosan??? Kurang2 ade gak la weyh tempat nak pergi berlibur, anta balik kampong kang...haa...haa...celah mane mau lepak2 men boling? Fajar?? Billion??? Aish!”

Yelah2...bosan2 pn kna kluar rumah gak, duk umah wat ape je...  na tgk tv, sinetron je memanjang... bawang putih bawang goreng lah, si cecep, intan lah, marshanda lah...tu je la yg mama dok tgk ulang2...tghari tgk, malam ulangan pn tgk lagi (lps papa blk keje tgk bdua lak...aish, bajet romantik je...) 

Kebosanan melanda!!  Aku Bimbang!!!!

Ok, put on my jeans; grab a shirt, any which will do, gosok sikit kat sini...tekan2 sikit kat sana....done!! 
Off to go!! Owh jap, tlupa lak, lila kate sblm kuar kna pakai bedak utk serap peloh...nnt muka pucat, aish! yalah2, leceh btl.... hurmm.... sape je ade bedak? Aha....


“Adam!!! Amik ckit bedak ea!!..... Hape?? Abeskan je???........OK!!! Nanti ayah cik blnje meknonel ea!!!  Kalo ingat la.....dudududu...”



Ngintai si kecik tu tgh layan marshanda dgn mama, gasak kau la.....jangan pasni ta reti cakap bm sudey..kehkeh..

tenyeh sikit2 kat dahi, pipi, T area...menggosok...menggosok.....waaa....agak c*m*l.....eheh, siap! 
Grab Cik Nikky (my kamera lah)...

godek godek godek blkng Adam...tendang bontot budak!  Lari!!




“AUSHHH!!!!....”




Hidupkan enjin kereta....bikin panas je.....layan lagu jap....D’Massive terpasang dgn sndirinya...tiba2 teringat kat seseorang....yg dah lama sangat sangat tak dgr khabar, hidup ke...mati ke....sihat ke tidak.... Dah bertahun-tahun ta terdetik nk ingat pasal dia, tiba2 hari ni terlintas lak dlm kpala....

Langit mendung menandakan hujan akan turun, setitik.....setitik....






Saat aku tertawa di atas semua
Saat aku menangisi kesedihanku


Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang









Di satu sudut, phone berbunyi....

“Hello, assalamualaikum....” Suara perempuan, jauh kedengaran...

“Wa’alaikumsalam, sp nie?”

“Ni Firdaus ke?” Sayup bunyinya, dari suara, mungkin wanita pertengahan umur....siapakah?

“Ye sy, ad ap ye?”

“Firdaus, mak jah nie....”

Mak Jah??  Nama tu mengingatkan ak kat seseorang...owh!

"Mak Jah...owh!! Ya Allah, lame btl ta dgr khabar! Mak sihat?? Abah sihat mak? Haa...mane dapat no. sy nie?? Lama btl kan ta dgr berita dari mak..."

Mak Jah dgn Pak Kasim ni kenalan lama aq, dulu dorg keje ngan family kawan baik aq, agak rapat ngan dorg, sbb tu lebey slesa panggey mak ngan abah je....

"Dekat enam tahun dah firdaus, Alhamdullillah mak dgn abah sehat, batuk2, sengal2 kaki tu biasalah...penyakit orang tua....Mak dapat no. firdaus ni dari Amer...Firdaus, mak ada berita nak sampaikan..."

"Amer?? Amer adiknye Alya ye mak, Orang baru je terfikir pasal c lya tu, mak da tepon...hehe??" Ok, aq btl2 excited skrg nie. Baru je td teringat pasal si Alya senget nie..eheh...mgkin boley berjumpa blk si kekasih lama! ahaha

"Tu yang mak nak sampaikan nie, firdaus....Alya.....Alya..." Rintih suara mak mcm orang yg sedang menahan tangis, sgt ta suke keadaan nie, cukuplah sekali dulu....

"Kenapa dgn lya mak? Lya ok kan.... mak??"








Selama aku masih bisa bernafas
Masih sanggup berjalan
Ku kan slalu memujamu

Meski ku tak tau lagi
Engkau ada di mana

Dengarkan aku...... ku merindukanmu.....





.............................................................................................................



J.a.k.a.r.t.a
Kedutaan Besar Malaysia
1994

"Fi!!! Meh sini pakai baju!! Nak pergi jalan tak???" Jerit mama.

"Nggak mau!! Aku lg ingin main di taman!!"

"Ape plak ta nak pergi? Dah tu na tinggal ngan sape? Jangan ngade2! Meh sini cpt!!"

"Aku tinggal aja deh di rumah sama mbak Tini, lagian aku sudah janji mau main shama leya nnt sore"

"Ni la dia budak2 skrg, kecik2 da pndai ngedate2....Lya ikut skali pergi jalan ni, tu dia dah sampai, ayuh cepetan!!"

Uiks?? Leya ikut skali?? 

"Beneran ni maa??"

"Dah, tak nak ikut sudah, tinggal!"

Aku jeling kat luar pintu, mmg c senget tu dah sampai la..huuu comelnye!! dia pakai gaun pendek warna pink (typical) rambut ikat tocang dua, mama yg ikatkan semalam, rambut depan dibiarkan terjurai, dgn stokin putih, kasut ballet hitam...aku senyum sndirian...asyik!!  \(^.^)/

"Benter maa!! aku ikut!!"

"Meh sini pakai baju...!! Sluar dalam tu bwk skali!! Amik dua! Nnt kang tberak tgh jalan kang susah!!"

Adehh!! Kuat lak orang tua ni jerit! Dpn c senget Leya lak tuh, dah ta macho r mcm nie....

"Aku udah gede la ma, bisa aja nyarung baju sndiri....pokpek...pokpek..." Ntah ap la yg aq mengomel sorg2...


Keluar ke pekan berjalan-jalan, wpun c senget tu ade tp aq rase bosan sbb dia asyik bkepit ngan mak dy...mcm ap ntah, mama, mak yong and da geng sume tgh belek2 baju la, tudung la, tupperware bagai..aq ni gak yg bosan. Tiba2 aq trnampak sesuatu yg sangat menarik. Kedai mainan!! ~Whee!! Boleyh jadi modal utk tarik perhatian  Leya ni..eheh.... cocok awan!

"Maa, aq mau mainan itu."

"Ishh, tadi kate dah gede, orang yg dah besa mane main mainan.."

"Tp aq mau juga!!"

"Ta payah la, bkn best pn kereta tu, cari yg lain nnt."

Adeh, ta jadi lak....bertukar ke rencana B. Pandang kiri, pandang kanan...orang tak ramai...line clear......guling!!! Guling2 mcm tenggiling!!

"Waaaa!!! nggak mau!! Aq mau keretanya pak pulisi!! waa!!!"

"Eh Non, ape kehei ngan ank kamu tu?" Tanye mak yong

"Baik kamu g amik dy cpt....nnt orang ingat kte culik anak indon mane lak...aish!"

Aq nampak mama da berpatah balik, mgkin aq akan dapat mainan tu  nnt..eheheh, wpun bkn nak sangat pn kereta tuh...

"Waaa...mau kereta pak pulisi! mau kereta pak pulisi! Mau kereta pak puuu...."

KETEPANG!!!!

suasana senyap sunyi.....apkah yg berlaku??
tiba2 merasakan kepala menjadi panas....mata sedikit berpinar....sakit.
sapekah yg cepuk aq?? Aq nmpk mama berdiri agak jauh dari aq....


"Dah puas melalak?...."

Aq pusing kiri...xde orang...pusing kanan...pn xde....toleh blkng.....
Ok, aq baru je kena se'das' dgn Leya...mata dah berair....saket weyh...

"Kate dah besa, pastu menangis guling2 mcm ap ntah....memalukan..." Sambung Leya sambey geleng kepala.

 Muka dia serius weyh, mcm orang dah matang....ahahaha, wlaupun agak kelakar tgk mimik muka dia, tp aq ta terfikir pn nak gelak...mgkin sbb diri msh dselubungi kesakitan yg teramat...T.T
(sbnrnye sbb takot kna sekeh lagi)
Siap la ko budak! Arggg!!!

   
.............................................................................................................


Mata aq masih berair.....

Buat seketika dunia terasa kelam, aq pandang keluar tingkap, kosong... semuanya kabur.... satu persatu memori ttg Lya dtg.....


Leya....c senget Alya, satu2nya kawan baik aq waktu zaman kegemilangan dulu, lahirnya empat bulan selepas aq, orangnye kecik je (mmg la, baru pat tahun kowt...bajet cm aq ni besau je...hampeh.) Muka dia mcm cina ckit, putih belang merah kulitnye...ngehh. Nak kate putih kemerah-merahan sbnrnye. 

Walaupun kecik dan chubby, tp perangainye kusss semangat...kalah budak laki. Dia suka sangat ajak aq lawan lumba lari, panjat pokok lah, men lastik cicak ar...dan yg sangat ta boley bla, kalo dak2 lain men kawen2, dia lak akan ajak aq men gado2...


"Adoii!! cik leya knp pukol betol2?? Saket laaa....kte g men kawen2 dgn dorg la...pleaseeee...."

"Lepas kawen pn msti gado....jd lebih baik jimat masa dan terus ke acara yg menarik. Baik bersedia"

"Haa!! Jaga2!! eeeyahhh!!"


Petang tu je brp banyak kali aq kna tumbok kat pp, tendang kat perut, kena bentes kaki, pulas tangan, tarik hidung....lebam2 gak ar, tau la prmpuan, sekuat hati dbaginye.....aish! Biasanya aq ta bls balik, men elak2 je, tp bila kena tu geramnye jgn citer r. Pastu balik umah bila mama tanye knp satu bdn mcm amah kena dera.....aq diamkan aje...alahaii..

seb bek la mak jah da pesan awl2, mcm mana gasak pn c leya tu, dia ttp prmpuan, boys should always at any time regardless what, must treat girls with respect, sekeras-keras wanita, hatinya ttp lembut, mudah tersentuh, cubalah sedaya jgn buat mereka menangis...

Aq tak tau la knp mak jah merepek psl bnda ni kat aq yg baru umo 5 tahun...yg aq ni lak dok tekebil-kebil biji mate dgr tazkirah pagi dari org tua tuh...aish! sabar je la yewk..


Aq ingat lagi sekali tu, aq dok kat tepi padang, rehat jap sbb kalah men pulis sentri, pastu dtg lak minah ni berdiri dpn aq...

"Awk! Knp ta pernah balas blk bila sy pukol??" Gaya ta puas ati..

Aduh...ape2 aje la c senget ni

"Sy ta reti balas lah cik..."

"Tipu!! Awk tu lelaki, mane boley ta reti pukol!"

"Btl lah cik....men kawen2 reti la...yukk! hehe"

"Gatal! Kawen je reti, nnt isteri tu sape na jaga? Kalau sy kena kacau sape nak tolong?" 

Ok, nada dia semakin serius...wlaupun slalu dia mcm tu, tp kali ni ada kelainan dlm nadanya...

"Alaa...cik kn hebat, boleh jg diri sendiri kn.."

"Firdaus! sy ta main2 lah!!!" Dan aq dpt lihat air mata mula mengisi kelopak matanya....

"Sy ta kira! Awak bangun dan balas balik, Sy nak pukol ni!" Dia datang ke arah aq...makin dekat......makin dekat....mak aih....betul ke tak leya ni...??

"Eh...cik ni sungguh2 nmpknye...saya ta tah..u.....uu..."

DEBUSH!! Free2 kna tumbuk kat pinggang...perghh! Kali ni mata aq lak berair....aq ta suke la main cenggini!! Apelah slhnye jd knk2 normal...!

Belum sempat aq bdiri tegak, dia pijak kaki, tolak badan aq jatuh ke tanah. 

"Cik....sy mmg ta tahu lah...." Tangan aq da luka, sbb jatuh atas batu, seb bek la prmpuan...kalo laki...aq da cubit2...ahahahaha

Cik leya bdiri btl2 dpn aq....tgnnya d hayun tinggi, jarinya d genggam...Aq awal2 dah tutup mata, ap nak jadi, jadi lah...
Dlm hati aq fikir, kalo pasni aq idop lagi, mmg aq na ckp kat mak jah yang nasihat dia tu mmg ta masuk akal! 

"Leya!!! Ya Allah bdk prmpuan sorg ni, knp pukol daus smpai mcm tu??" Jerit pkcik syed (bukan nama sbnr) ayhnye c leya. Ayah aq pn ade gak kat situ. Habeslah c leya ni!


"Err...xde lah pkcik, kami tgh main2 td, sy yg jatuh sndiri...leya cuma nak tlg sy bangun..." Cubaan pertama aq utk menjadi seorang lelaki budiman..eheh...

"Jangan nak backup Alya tu, pkcik nmpak ap yg berlaku...Alya mari sini!" 

Alya cuak giler time tu weyh, ksian pn ade, seronok lg la bertambah2...ehehe, pelan2 dia datang kat ayah dia..

"Bang, c Alya ni dah pukol ank abg, skrg tserah pd abang nak hukum dia..." Katenye pkcik syed kat ayah aq...

"Mcm ni la...budak2 kelahi, biarlah selesai antara mereka, biar firdaus yg buat hukuman, fi mari sini.." Panggey ayh aq..

"Haa..." 

"Alya pukol ko td kan...? skrg ambik pluang ni balas balik, fikirla nak balas mcm mane..." Kate ayhnye c Alya...

Dalam hati aq da seronok giler! Siap la ko weyh...balas!...balas!...balas!! ahaha

"Hukumannye.....errr...." aq da trfikir sesuatu....

"Ape dia?" Tanye c leya

"err...hukumannye...." btl ke ni.... nekad je lah....

"satu ciuman d dahi!" gulp! btl ke ap yg aq ckp nie??

Alya yg dari tadi tunduk trus angkat muka. Time tu aq tgk raut wajah Alya da merah gile weyh! Mata dia yg kecik tu da tjegil, tkejut sgt le gamaknye....eheh.

"Tapi ayah..!" bantah c Leya

"Tak tau...firdaus yg buat keputusan.."

"Firdaus...teruskan..."

Hati aq da brbunga2 keriangan...tp ta brani tunjuk la, Alya kowt...
Pelan2 aq dtg dekat dgn dia......
selangkah.....


selangkah.....



Makin dekat...



semakin...



semakin......


na smpai dah ni....sikit lagi



bbir aq dah dekat dgn dahi dia....aq dah pejam mata, keadaan sunyi sepi, ta ske la sunyi2 mcm ni, msti ad bnda nie... dlm hati tgh was2
sikit lagi....


PANG!!!! Hambik kao!! kan da kena penampar jepon free. Kena lagi....Muka Alya merah sgt tgh tahan marah, pastu dia terus lari balik umah. Ayah aq ngan pkcik syed lak boley lg tersenyum....hampeh! Seb bek la budak2....


.............................................................................................................


Dalam tak sedar, dah lima hari arwah pergi tinggalkan dunia, tinggalkan aq, tinggalkan kenangan yg sangat terkesan dalam diri ni...Kali terakhir aq jmpa Alya waktu SPM dulu rasenye, 2005/06 kowt...atau mgkin awal lagi,  dah besar pn dia...cantik orangnye, kurus tinggi, sudah bercemin mata, rabun jauh katenye : )
Adik dia Amer, Amer Haidi, kawan kpd eisya..tahun 1995 ktorang balik ke Malaysia, trputus hubungan, tp tak pernah lupakan diri msg2, 2001 terjumpa balik kat KLCC, dan ktorang terus rapat sehinggalah tahun 2004

Bila eisya pergi meninggalkan aq terpinga2 keseorangan, mencari makna hidup, mengenali erti mati, dan dunia pn tidak seperti dulu. Perginya eisya mengasingkan aq dari dunia luar, aq hidup dlm dunia sendiri, bosan weyh....tp kali ni aq xnk bnda yg sama berulang balik.

Hanan ckp dia takowt bila aq tiba2 jd diam, well dear, aq cuba xkn jd mcm tu lg dgn korang...i'll try my best to appreciate everyone around me kay! \(^.^)/ 

.............................................................................................................


"Fi...fi..., sy ade cadangan baekkk punye!"

"Hapenye..."

"Memandangkan awk xde girlfren kn, dan berkemungkinan besau xkn ade......"

" T.T ahaa....." sob...sob..sob..

"Yelah, sy knal awk, tau dah ciri2 prmpuan idaman awk, mmg harapan la na jumpe mcm tu kan, kalo ade pn kat luar sane, mksd saye...BETUL2 KAT LUAR SANA.....mgkin dari planet plu..."

"Cut da crap Lya, ap yg cuba awk smpaikan..." masih menangis...

"Dan sbg kawan yg comel, periang, dan berwawasan, nk mencadangkan nie....ape kate....kalau...kalau lah kan...."

"Kroo0h...Kro0h....z...Z.....Z....."

Debush!!

"Bongok btl la dier nie!! Keje na blasah orang je!!"

"Awk la bongok. kn sy tgh ckp ni, cube la dgr..aish! Sy na cadangkan...kalau kita dah 30 tahun, dan masih belum kawen.....kita amik anak angkat sama2 nak?"

Aq tersentak. C sengal ni ske la men2...menci btl!

"Tak mau...tak mau...tak mau...lalalalala...."

"Alaaa...mau lah...mau lah...."

"Tak mau...tak mau..tak mau...." mmg sengaja mintak pelempang..

"Aish!! Dah tu ap yg mau??? Kereta pak pulisi mau?? Aahahahahahaha" 

"Ngeng!! Leya bongok. bengong. mcm ap ntah! Yalah2...I'll think bout it first..."

"Nope, u hv to decide now..or else u have to pinang me on my 35th b-day..." 

"Ahahaha, so funny lah Lya..."

"I'm dead serious lah bongek!!






Mahu rehat sbentar, penat  menaip...mahu rehat....cuma rehat....





A thousand words couldn't bring you back..
I know this because I'd tried
Neither a thousand tears...
I know this because I'd cried
You left behind a broken heart
And happy memories too
But I never wanted memories
I only wanted you







Friday, February 11, 2011





"Never be afraid to act like a fool around me…because I won’t judge you for it, I’ll love you for it !"


Kehadapan cik Lila, Riri dan Haney...eheh : )


Termenung. Hari ni sy mungkin dah menyakitkan hati kwn2 sy lagi. Kesenyapan sy mgkin mnyebabkan kalian rase sy sdg bad mo0d...owh, tak kowt....Kebelakangan ni sy mmg byk sgt termenung  ea? Ntah ap yg fikir aq pn tdk taw.... Byk sgt bnda berlaku kat sekeliling, perlukan masa utk dihadam kowt...Keliru weyh.
Korang, aq na mntak maaf ea kalo korg marah ngan aq hari ni....


Lila, sy x bad mood lah pasal ap yg anda post tuh, gurau member2 kowt, xde mende arh, sy adlh c sporting, anda tdk perlu meminta maaf ea, sher ko pn same gak, wpun ko adlh c mental yg x pernah serius, agak kelakar dpt msg dari anda meminta maaf dari sy...kehkehkeh (gelak org tua yg matang..)
Ksian gak tgk kat hanan, baru first time kuar g piza ngan kte da kna tgk ktorg sorg2 lyn prasaan....sorry ea hanan. Slalo0nye sy x mcm tu... 


Korg jgn r fkr bkn2 ea, aq ta mrh la org yg aq syg. Tak mampu la nak mrh korg. Serius dowh. Sher anda jgn nak senyom2 sgt ea ! Kalo aq mrh kat org nnt aq mkn dalam. Nnt ta tego korg lak. Tak nak weyh gado ngan korg. Tak besh urh....sbb syg sgt2.  ..aish!













ok. gmbr ni x boley rotate dah, mgpkh?? 












Friday, February 4, 2011




“It’s sad when the people you know Became people you knew. 
When you can walk right past someone. 
Like they were never a big part of your life. 
How you used to be able to talk for hours 
And now you can barely even look at them.”


Hujan menitik lagi....hari2 yang berlalu terasa sangat membosankan. Cuti hampir habis. Lelah.

Hari ni hari jadi seorang yang dikenali. Pernah kenal, dan akan terus mengingati nama tersebut. 
Pernah menjadi kawan, masih kawan mungkin...? atau mungkin tidak.
Tak tahu apa yang berlaku, dia terus menyepikan diri... (hanya dari sy agaknye)
Penat lah mcm nie. Sangat geram dgn dia! Ini bukan pertama kali berlaku, wpun dah ad pengalaman berdepan dgn benda mcm ni dgn dia, dan selalu ckp kat diri sndri "Boleh handle...boleh handle.." Hakikatnye...

Boleyh tak kalo nak ckp dah x nk fikir psl dia.
Sbb dia dah tentu2 tak fikir psl kte kn?
Brani ckp sbb dah kenal sangat...
Boleyh tak kalo katekan dia call...

"Hello, boleyh ke sy bercakap dgn firdaus...?" (ayat biasa dia)

"Yup sape ni?" (berpura2 ta kenal wpun da cam suara. mood :: serius)

"Ni fazlin lah... "

"Owh, Pernah ada kawan nama mcm tu, tp skrg......"  tuuttt.......tuuuuttt.........*trus letak ph....


Hurmm....kalo dah malas sgt nak layan bokpe nak sebok2 tulis blog smata2 nk ucap slmt hari jadi kt dy...??
Adoii....ntahla, mgkin sbb hidup aq ni penoh dgn sentimental value kowt.... susah nak lupakan org yg pernah hadir dlm hidup. 

Huuh. Ckuplah smpai sini je. Malas dan tersangat malas nk serabotkan otak dgn bnda2 mcm nie. Chow.

Btw lin, It does not matter whether you wished me or not but it matters to me if i don’t wish you, 
Happy Birthday.