Saturday, October 27, 2012





There's going to come a day when we've all grown up, had a career, maybe got married and had kids, when were all going about our daily routine. Maybe you're driving to work with the car radio on, or you're making dinner with the tv on in the lounge. Life as usual, and then you hear a name. It's the name of the person you had a blog dedicated to in your early age. The person you had the pictures of up on your bedroom wall, or as your desktop background. The person off that antics you used to watch every day. The person out from nowhere that changed your life, the person whose character brought smile and joy and happiness to your face. You haven't heard that name in a long time, and it brings everything back. And then the name is followed by three words you thought you'd never hear....


 Has Passed Away


And then you put down the potato peeler and lean back against your kitchen bench, or you pull over to the side of the road, and tears are streaming down your face. And all over the world, there are people who used to be just like you, with tears marking their cheeks and sobs forcing their way out of their throat, because they remember. Because memories never really die out. We never really move on. We never really forget...









firdaus.zakaria







Kamu Adalah Masa Laluku, 

Jadi Aku Tinggalkan Kamu.

 Jauh Jauh Dalam Sudut Hati.
                               (DiLa Ryunk, 2012) 



Wednesday, August 15, 2012




Perempuan datang atas nama cinta
Bunda pergi karena cinta

Digenangi air racun jingga adalah wajahmu
Seperti bulan lelap tidur di hatimu
yang berdinding kelam dan kedinginan

Ada apa dengannya
Meninggalkan hati untuk dicaci

Lalu kali ini aku melihat karya surga
dari mata seorang hawa

Ada apa dengan cinta

Tapi aku pasti akan kembali dalam satu purnama
untuk mempertanyakan kembali cintanya

Bukan untuknya, bukan untuk siapa
Tapi untukku
Karena aku ingin kamu 
Itu saja



Selesai.






firdaus.zakaria








Saturday, August 11, 2012



" relationship is not just holding hands 
while you understand each other, 
it's also having a lot of misunderstandings 
and still not leaving each other's hand "








Monday, August 6, 2012



"Omma. Adam ni penat la denga omma pok pek... pok pek.."




Hew hew hew. Si Adam ni keje dia kalau tak main lori satu rumah, membebel. Membebel je lah budak ni dari pagi sampai malam. Dari bazar Ramadhan kat Sentul ni bukak, sampai la mkcik tu kira duit, mengomel je keje dia.

Hoi.. rupanya dah 3 tahun umur si ketot ni. Kejap je masa berlalu. ^_^

Selamat Hari Lahir Adam Qhaleef <3





* baju tajaan RadiuSite.. eheh







firdaus.zakaria





Akhirnya!










video dah siap seminggu lepas. yg jadi problemonye bila tang nak masukkan sarikata (hambekk kau, 'sarikata' ). disebabkan movie maker aq dlm keadaan puasa sejak beberapa minggu ni, makanya haruslah bersabar dgn karenah bliau.... hari ni dah siap segala. lepas masuk subtitle, kembali ke trakax, dan skrg tgh tunggu bendalah ni dimuat naik ke youtube.


lega.








firdaus.zakaria









Shooting.Shooting.Shooting



Wani meminta bantuan utk video subjek management bliau dan rakan2.

Ahah~ sronok giler. penat giler. ngantok giler.

lensa2 kat dalam UiTM + rumah Becky + Setia City Mall.

Ni gambar hari kedua.

Hari pertama bz dgn rakaman dan bermain2... hurmm
































tgk gambar mcm xde kna mngena dgn shooting video kan?

mmg pn.

kwn2 aq mmg mcm ni. -.-'





firdaus.zakaria






Saturday, July 21, 2012

Filem pendek



Sepanjang hari menghadap youtube cari ilham nak buat short film utk group Wani... 


aaaa...


ilham, datanglah.

Sunday, June 3, 2012



ParamOh!Param


ntah kali keberapa ke Melaka. ohoi..
Rama2 mahu pulang ke Saratok.
Farewell lah kiranya ni -.-'
S.Alam
KL
Melaka
LCCT
KL
S.Alam.

Sik jadi pulang..



c kawan yang *chantek -.-'


*dibayar






















































layankan aje.










kbai.






firdaus.zakaria

















Friday, March 30, 2012

Projek Hujung Minggu.



Tora datang lagi, dengan idea yg ntah hape2.

Balek dota, singgah makan kat belakang mamak, kendian pergi atm. mahu lihat baki akaun simpanan...
ngeh ngeh ngeh... Di manakah ade atm berfungsi di awal pagi sebegini...??



mungkin yang ni...





-.-'



teroskan mencari....



AHAAA~!!





Pon boley...





eh2 cik mesin atm... segan la saye mcm ni.. ^_^






No. pin adalah rahsia peribadi kamu tahu?

*mintak tolong makcik kat belakang amikkan gambo, maceh makcik. ^_^







menunggu.... menunggu....



Siap!


ke kedai beli perkakas.... ngeh ngeh ngeh...



lapik rumput...


lapik rumput dari sudut lain... ngeh ngeh


maseh lagi lapik rumput.... dan pagar



lapik rumput yang tadi.... dan lampu!! ^_^



lebey banyak lampu~!!



lebey  banyak lampu yang boleh bernyala!! ^________^



lapik papan.... ditebok secukup rasa..




potong lapi rumpot td ikut bentuk papan...



macam gini...




pastu gamkan~




bateri 9v utk nyalakan lampu yang hebat tu




jimat duit, guna bateri dari lampu suloh kete... eheh





bapak r, menyala siot!!  *xcited tahap gaban



sambungan wayar... nampak mcm hasil kerja noob kan?
haa... oh tedah...  nmpk burok sbb kena buat sambungan selari,
kalo tidak nnt lampu menyala tak seia dan sekata... betol... ta tipoo...



suis....suis....




siap satu bahagian~!



terjumpa plak bendalah ni lebihan haritu...
aiskrim ni memainkan peranan penting dalam projek ini kamu tahu...




letak dalam sangkar dan nyalakan~!!




suggie berlagak seolah-olah takde ape yg berlaku....



kemudian...


*menjilat... menjilat....



seronok nampaknye...
*menjilat kiri....



menjilat kanan....




berhenti jap.... tarek napas...



ok, sudah2 le tu...







firdaus.zakaria