Friday, January 2, 2015

:: Blessed are people who see beautiful things in humble places, where other people see nothing...


"Kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo..." Terkumat-kamit mulut si Polan bergerak.

"Excuse me...." Perlahan suara menyampuk.

"Kau bodo kau bodo kau bodo ingat aku suka sangat kerja sini... bodo piang toi, mentang2 ko manager ingat besar sangat ke...bodo bodo bodo bodo bodo" Mulut dia tak henti2 ulang ayat yg sama, antara dengar dan tidak.

"Excuse me, dik, nak oder... "

"Ha?.. ouh.. yup" Baru tersedar. Agak malu di situ.

"Ayam spicy satu set, extra thigh, switch curly fries, dgn twister, ikat tepi...itu saje"

"Baki RM2.30, sila tunggu sebelah sini." Dia senyum kelat.

"Terima kasih.... btw, orang tua2 cakap, kalau cakap 40 kali, jadi bodoh betul2 org tu nanti." Katanya si customer dengan muka selamber.


Vavi. Tu lah kau, mulut tak reti cover. Kalau kena report tak ke naya.

Eh, 40 kali?.... tadi dah berapa...


"Kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo kau bodo...."

_________________________________________________________________________________

Kita semua pernah macam tu. Ok, mungkin bukan semua, dan mungkin tak guna carutan yang sama. Lagi ekstrem mungkin. Tapi asasnya, sebagai orang bawahan (baca: kuli) memang tak lepas maki hamun orang atasan. Pendek kata boss macam palat.

Bagi boss, semua kita buat tak kena. Itu salah, ini salah. Boss je yang betul, akal dia je yang panjang.
Lagaknya macam dia sorang lulus SPM. Kita2 ni PTS pun repeat. Dan si Polan pun berazam nak jadi boss yang baik hati, kacak dan menjaga kebajikan pekerja. Sekarang kita kat bawah, mari kondem orang atas kaw kaw.

Bab mencari kesalahan orang lain, serahkan pada yang pakar. Orang tu dah pencen lapan tahun pun dia boleh cari salah lagi. Hebat tak hebat.  

Itu dululah. Sekarang si Polan sudah besar, sikit. Ilmu ikhtiar hidup pun dah banyak dalam kocek. Sama banyak dengan resit kosong yang dia standby. Polan yg dulu bukanlah yang sekarang. Dia sudah up jawatan tinggi. Tingginya tak lah perlu mendongak sangat. Tak pe, yang penting kuasa dalam tangan.


Siapa datang lambat dia piap piap

Siapa balik awal dia hantam.

Siapa buat salah dia potong gaji.

Siapa melawan dia kena berhenti.


Semua yang dialah kakinya dulu2.


"Kerja tu amanah, mana boleh main2. Lambat 1 minit, lambat satu jam, tetap lambat. Takdenye lambat 1 minit tolak gaji singgit, lambat 1 jam tolak seratus. Hukuman sama, no piley2 kasih" Katanya si Polan kepada wartawan majalah Times.

Si Polan sudah ada pasukan. Sudah ada budak2 sendiri yang dia kena urus. Budak2 tu pulak ada kepala masing2, ada fikiran sendiri. Sekarang baru dia sedar, dalam pasukan sendiri bukan semua sukakan dia.

Yang tak suka tu, kalau nak kenakan si Polan memang kerja mudah. Bila si Polan suruh hantar barang, dia pergi hantar naik motor, dia claim duit minyak macam bawak Skyline. Takpe, bos tak tau. Kalau kantoi pun boss yg kena. Syhhh... Contoh je.

Yang kamceng dengan si Polan pun satu hal. Boss lah paling hemshemm, bosslah paling kachak, bosslah paling sendo. Hebatnya boss cenggini haaaa.

Mentang2 la si Polan baik dgn dia, dilenjan habis keakraban tu, mintak si Polan belanja itu, belanja ini. Takpe, duit company maaa, ape ade hal. Kita penat2 kerja untuk company, maksudnya duit company duit kita jugak....

Nokharomm punya perangai.

Dulu jadi kuli bukan main syok ckp boss mcm2 sbb tanggungjawab dia kurang. Sekarang beban dipikul terasa berat walaupun ditampung kerusi kulit empuk. Bila tanda tangan dia boleh mengubah hidup orang lain. Kiri kanan terasa tekanan, atas bawah ada sogokan.


Kata Stan Lee, "with great power comes great responsibility"

Kata aku, "Ok, paham."



 


 












2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Dr Farida cakap, buat kerja kena ada integriti. Resit kosong tak bole biasakan. Kalaupun bukan audit check, Tuhan masih ade. Hu.

    ReplyDelete

Tunjukkan kemahiran menulis anda!